Hoe u het juiste vogelvoer uitkiest

Om een vogel gezond te houden, heeft deze een evenwichtig dieet nodig. Vogels hebben verschillende soorten voer en supplementen nodig, al naargelang de soort en leeftijd.

Hoe weet u welk voer het beste is voor uw vogel? Is al het voer voor papegaaien hetzelfde? Kun je een kanarie papegaaienvoer geven en omgekeerd? Ontdek het nu!

Wat zit er in kant-en-klaarvogelvoer?

Om te beginnen moet u naar de basis kijken: volledig (droog) korrelvoer wordt overeenkomstig de behoeften van vogels samengesteld. Goed voer bevat de essentieelste voedingsstoffen en wordt vaak aangevuld met gezonde additieven. Hierdoor krijgt uw huisdier de meeste stoffen die nodig zijn voor een gezond leven en om te groeien.

Er bestaat ook speciaalvoer: voor de kleur van het verenkleed (inclusief voor rode veren), voor het voeren tijdens de rui en voor zangvogels.

Is het mogelijk om verschillende vogelsoorten hetzelfde soort voer te geven?

In geen geval! Dit kan resulteren in een onevenwichtig dieet (een gebrek aan essentiële voedingsstoffen), en tot verschillende gezondheidsproblemen leiden, zoals overgewicht, spijsverteringsproblemen en dergelijke.

Hoe kies ik het juiste voer voor mijn huisdier uit?

De eenvoudigste manier is om de verpakking te lezen – alle fabrikanten geven aan voor welke soort het zadenmengsel bedoeld is. In het geval van budgetproducten volstaat het echter niet om op de voorkant van de verpakking te vertrouwen. U moet de lijst met ingrediënten controleren om zeker te zijn dat er op zijn minst geen schadelijke additieven in zitten.

Hoe u kanaries voert

Kanaries voeren is vrij simpel. Zaden vormen hun basisvoeding; niet één soort zaad, maar een volledig mengsel dat kanarievoer heet. Het bevat:

  •   koolzaad;
  •   witzaad;
  •   hennepzaad;
  •   haver;
  •   witte gierst;
  •   lijnzaad.

Deze voedzame basis kan ook aangevuld worden met een kleine hoeveelheid maanzaad, saladezaad, nigerzaad, zonnebloempitten en versnipperde noten. De laatste twee ingrediënten moeten gematigd gegeven worden. Dit komt doordat, ook al zijn zonnebloempitten en noten favoriete lekkernijen voor kanaries, ze een grote hoeveelheid plantaardige vetten bevatten, wat in combinatie met een inactieve levensstijl kan leiden tot overgewicht. De verhouding in het voer moet onder de 7% gehouden worden.

Hoe u papegaaien voert

Het voederen van papegaaien is ingewikkelder. Ten eerste bestaat er een grote verscheidenheid aan papegaaiensoorten, die bijna allemaal hun eigen voorkeuren en eetgewoontes hebben. Deze soorten kunnen zelfs binnen de onderstaande hoofdcategorieën aanzienlijk van elkaar verschillen.

Graan etend

Kleine graan etende (zaad etende) papegaaien, zoals parkieten en witte kaketoes (licmetis), zijn in trek als huisdieren. De basis van hun dieet bestaat uit verschillende granen en zaden en is vergelijkbaar met kanarievoer. Dit is echter niet voldoende voor een gezonde ontwikkeling. Daarom worden er vaak gedroogde vruchten of groenten of zoete lekkernijen (bijvoorbeeld honingkorrels) aan het mengsel toegevoegd.

Korrels zijn een andere voedingsoptie. Tijdens de productie hiervan worden alle essentiële ingrediënten gemalen en vermengd en worden er kleine korrels gevormd uit het daarbij ontstane mengsel. Het voornaamste voordeel hiervan is dat de vogel er niet slechts de lekkerste ingrediënten kan uitpikken, zodat het dieet evenwichtig blijft.

Aangezien er tot de zaadetende soorten vogels met verschillende afmetingen behoren, verschilt ook de inhoud van de mengsels. Noten voeren aan kleine papegaaien is bijvoorbeeld niet aan te raden, aangezien ze te veel vet bevatten voor hun spijsverteringsstelsel. Noten zijn echter wel noodzakelijk voor papegaaien met een gemiddelde grootte. Gemiddelde en grote papegaaien houden ook van maïs, wat te taai is voor kleine soorten.

Plantenetend

Deze en alle onderstaande soorten zijn minder gebruikelijk als huisdier, maar ze verdienen wel vermelding.

Naast zaden omvat het dieet van plantenetende papegaaien, zoals soldatenara’s, blauwgele ara’s en roodmaskeraratinga’s ook noten, verschillende wortels, harde schors en een grote verscheidenheid aan vruchten en bessen.

Nectar etend

Er bestaan soorten (zoals lori’s) die nectar verkiezen boven zaden en zich voornamelijk voeden met fruitvlees en sap, stuifmeelkorrels, nectar en kleine zaden.

Allesetend

Deze laatste categorie leeft van vrijwel alles wat eetbaar is: van gewone zaden en fruit tot verschillende soorten insecten en ongewervelden. Deze soorten zijn normaal gesproken groot en hebben een krachtige snavel. Grote geelkuifkaketoes en roodstaartamazones zijn bijvoorbeeld alleseters.

Wat moet er toegevoegd worden om het voer te vervolledigen?

Naast basisvoeding hebben vogels ook vitamines en mineralen nodig en bovendien wilt u uw huisdier af en toe ook verwennen met een speciale lekkernij.

Lekkernijen voor papegaaien bestaan er in de vorm van stokjes met honing en fruit. Dankzij deze stokjes krijgen papegaaien voer binnen zoals ze dat in het wild zouden doen, terwijl deze ze tegelijkertijd voorzien van voedingsstoffen en vitamines.

Er zijn ook stokjes beschikbaar met een speciale samenstelling ter ondersteuning van het ruiproces van vogels. Deze bevatten essentiële mineralen en vitamines die helpen bij de groei van veren en tevens de vitaliteit herstellen.

Een mineraalblok, noodzakelijk voor alle vogelsoorten, helpt hen vitamines en mineralen aan te vullen en voorziet ze ook van een bijkomende bron van calcium, wat vooral belangrijk is tijdens het ruien en nestelen.

Tot slot is het ook van belang te onthouden dat zelfs zorgvuldig geselecteerd en evenwichtig bereid voer niet voldoende is voor een vogel in een kooi.

Zelfs als het voer droge vruchten bevat, moet u dit aanvullen met vers fruit en groenten. Voor parkieten of kanaries moet dit ongeveer 25-50% van hun dagelijkse dieet zijn, aangezien het de spijsvertering bevordert en essentiële vitamines en mineralen bevat.