Hoe u de juiste kooi voor een papegaai uitkiest

Welk soort kooi geschikt is voor een papegaai, is afhankelijk van de soort waarvoor deze bedoeld is. Kooien van roestvrij staal of met een deklaag van polymeer zijn het best voor kleine vogels, zoals parkieten.

Menig eigenaar geeft de voorkeur aan een houten model, maar vaklui hebben hun twijfels over de bruikbaarheid hiervan. Parkieten kunnen met hun sterke snavels bijvoorbeeld gemakkelijk de houten spijlen doen breken, die vervolgens vervangen moeten worden door nieuwe. Houten kooien zijn ook onvoldoende beschermd tegen parasieten.

Er mogen geen giftige materialen gebruikt worden bij de productie van de spijlen. Daarom dient u geen kooien te kopen:

  • met koperlegering, die na verloop van tijd oxideert en giftig wordt;
  • met verzinkte metalen die lood of zink bevatten, welke giftig zijn voor vogels;
  • met bamboe.

Dwergpapegaaien voelen zich op hun gemak in volledig van metaal gemaakte kooien, maar ook in kooien van synthetische materialen, zoals plexiglas of kunststoffen. Modellen van nikkel zijn vandaag de dag vrij populair, evenals kooien die een metalen gestel combineren met plexiglas.

Hoe u een kooi uitkiest aan de hand van de soort en het aantal papegaaien dat u bezit

Laat ons een blik op de afmetingen van de kooi werpen. Laat ons een blik op de afmetingen van de kooi werpen. Het is belangrijk dat u bij het uitkiezen van de afmetingen de soort in acht neemt. Uiteraard dient de kooi groter te zijn, naarmate er meer papegaaien in moeten wonen.

Kooien voor kaketoes

Een kooi van 45 x 45 x 70 cm is geschikt als tijdelijke verblijfplaats voor een kaketoe, 70 x 60 x 60 cm voor een paartje; en respectievelijk 100 x 80 x 40 cm en 100 x 80 x 60 cm als permanente huisvesting.

Een kooi met afmetingen van 70 x 60 x 60 cm is een goede tijdelijke woning voor een kleine kaketoe, en 80 x 60 x 60 cm past als een permanente.

Kooien voor grote papegaaien

Grote papegaaien, zoals kaketoes of ara’s voelen zich alleen op hun gemak in een tijdelijk huisje van 80 x 75 x 75 cm – of 90 x 80 x 100 als ze met hun tweeën zijn – terwijl een permanente kooi 65 x 65 x 100 cm moet bedragen voor één vogel en 100 x 120 x 150 cm voor een paartje vogels.

Kooien voor grasparkieten

Een kooi van 40 x 30 x 20 cm is geschikt als tijdelijk onderkomen voor een vogel, en 60 x 40 x 30 cm voor een paartje. Een kooi van 80 x 40 x 30 cm is perfect als een permanent onderkomen voor twee vogels, en in een kooi van 1 m lengte kunnen twee paartjes grasparkieten wonen.

Kooien voor lori’s en halsbandparkieten

Halsbandparkieten en lori’s geven de voorkeur aan tijdelijke kooien van 70 x 70 x 60 cm voor één vogel, aan permanente kooien van 80 x 50 x 50 cm voor één vogel, en 100 x 70 x 50 cm voor een paartje vogels.

Kooien voor witte kaketoes (licmetis), monniks- en Nandayparkieten

Een kooi van 70 x 60 x 50 cm is geschikt als tijdelijke woning en eentje van 80 x 70 x 40 cm als permanente voor een witte kaketoe (licmetis).

Ten behoeve van het comfort van de vogels moet hun kooi een hoge metalen basis of schuiflade hebben, en een wand van glas of plastic om het morsen van vogelzaad te voorkomen. Als de schuiflade met zand gevuld is, moet dit zand regelmatig schoongezeefd worden. U kunt een stukje kalkpleister of gedroogde klei aanbrengen, waar parkieten graag aan knabbelen. U kunt ook verse twijgjes in de kooi leggen waaraan de vogels hun snavel en klauwen kunnen slijpen.

Er mag enkel speciaal geïmpregneerd papier gebruikt worden als onderlegsel voor de schuiflade. Deze moet dagelijks vervangen worden. Het is het beste om de kooi op een tafel of speciale stelling te plaatsen. Voor dwergpapegaaien is het aan te raden om kooien te kopen die van synthetische materialen zoals plastic of plexiglas of massieve materialen gemaakt zijn. Met nikkel bedekte kooien zijn ook erg populair, evenals exemplaren die metaal combineren met plexiglas. Het is niet zo gemakkelijk om een kooi voor grote vogels te vinden. Het is ook moeilijk om een kooi te vinden die groot genoeg is voor een kaketoe of ara. De kooi moet voldoende ruimte bieden zodat de vogel zijn vleugels kan uitspreiden en comfortabel op zijn stokje kan zitten.