Mops

Hoe een hond met overgewicht in vorm brengen?

We houden van onze huisdieren zoals ze zijn, en we zijn vaak bereid om sommige van hun gebreken door de vingers te zien. Onze honden zijn onze zielsverwanten, geen mode-iconen, en ze hoeven niet perfect te zijn. Vele mensen vinden zelfs dat een mollige hond er schattiger en gelukkiger uitziet dan een slanke hond. Denkt u ook dat overgewicht niet zo schadelijk is voor de gezondheid van uw huisdier als men aanneemt? PetsExpert weet dat een simpele ja of nee niet volstaat, en we dieper op dit onderwerp moeten ingaan. Het is van belang te onthouden dat u honden niet allemaal hetzelfde kunt inschatten. Er hangt heel wat af van het ras, de individuele kenmerken en de leeftijd van de hond. Overgewicht is echter in het algemeen een resultaat van een overvloed aan voedsel en te weinig activiteit, en deze slechte gewoonten worden vaak veroorzaakt door de eigenaars van de honden. Voor eender welke hond kunnen deze extra kilos de volgende gevaarlijke gevolgen met zich meebrengen:

 • Problemen met gewrichten en wervelkolom
 • Cardiovasculaire aandoeningen
 • Stofwisselingsstoornissen
 • Leverstoornissen, en als resultaat leververvetting
 • Stoornissen aan het hormoonsysteem

Wat kunt u doen om deze gevolgen te vermijden en uw trouwe viervoeter te beschermen? PetsExpert vertelt u hoe u uw hond gezond kunt houden en ze in een geweldige vorm kunt brengen.

Stap 1: Visuele evaluatie

Mops

Ezzolo – Shutterstock


Het eerste wat we moeten weten is: hoeveel gewicht is uw hond bijgekomen? De simpelste manier om dit te doen, is hem te wegen! U vindt met gemak een grafiek online met de ideale gewichtslimieten voor elk ras. Het is echter belangrijk te onthouden dat deze grafieken gemiddelde waarden bevatten. U moet uw hond dus nog steeds onderzoeken voor een precieze individuele beoordeling.

Dit kan door de volgende stappen uit te voeren:

 • Sta over uw hond en kijk naar beneden langs de rug. U moet een taille kunnen zien net voor de achterpoten, en een duidelijk stijgende lijn van de borst naar de onderbuik.
 • Kijk naar uw hond van de zijkant. U moet een stijgende lijn kunnen waarnemen van de borst naar de onderbuik, het middel moet duidelijk herkenbaar zijn, en de onderbuik moet zich dichter bij de wervelkolom bevinden dan de borst.
 • Plaats uw hand op de ribben van de hond. U mag ze niet kunnen waarnemen, maar moet ze gemakkelijk kunnen voelen met de hand.

Merk op dat een brede en platte rug, een zakkende onderbuik, en de onmacht om de ribben met de hand te voelen allemaal symptomen zijn van overgewicht. Maar raak niet in paniek of probeer zelf geen wijzigingen aan te brengen. Uw volgende stap is een bezoekje aan de dierenarts. Enkel uw dierenarts kan met zekerheid bepalen of uw hond aan overgewicht lijdt, en manieren voorschrijven om gewicht te verliezen.

Stap 2: Dieetvoer

Honden Dieetvoer

Tanyastock – Shutterstock


Heeft uw dierenarts een speciale dieetvoeding voorgeschreven voor uw hond? Maakt u geen zorgen dat uw hond zijn nieuwe dieet niet lust, aangezien dieetvoer niet wansmakelijk hoeft te zijn! Dieetvoer voor honden bevat inderdaad minder vet, en meer eiwitten en plantaardige vezels, maar wordt ook gemaakt van heerlijke soorten vlees met een laag caloriegehalte, zoals kalkoen, konijn en lam. Dieetvoer voor honden is bedoeld om uw hond gezonder te maken en gelukkig te houden, zodat deze net zo vol en actief is als voordien.

Wat moet u doen als uw hond een dieetvoer niet eet? Zorg ervoor dat u een geleidelijke overschakeling maakt naar een ander voer. Dit is vrij simpel te doen: meng gewoon het normale hondenvoer met een nieuw dieetvoer in een 3 op 1 verhouding, en voer dit drie dagen lang aan uw huisdier. Gedurende de volgende 3 dagen, kunt u het een mengsel geven met 50% van beide soorten voer. Wijzig het vervolgens opnieuw: tijdens de laatste 3 dagen geeft u uw hond een mengsel met slechts een derde van het oude voer. Aan het einde van deze 3 dagen merkt uw hond het verschil zelfs niet meer, en slokt hij het zonder aarzelen naar binnen!

Voor een betere controle van de voeding voor uw hond, volg deze stappen:

 • Weeg hoeveel uw hond eet bij elke maaltijd.
 • Als u verschillende huisdieren hebt, splits ze dan op tijdens het voeren: het is belangrijk dat ze enkel hun eigen porties opeten, niet meer en niet minder.
 • Houd al het voer en snacks in het oog die uw hond gedurende de dag eet.
 • Onthoud dat lekkernijen niet meer dan 10% van de totale hoeveelheid voer mogen uitmaken.
 • Zorg ervoor dat uw hond steeds voldoende vers water heeft om te drinken.

Stap 3: Training

honden training

otsphoto – Shutterstock


Wanneer de tijd aangebroken is om fysieke activiteit te ondernemen, onthoud dan dat u uw hond niet iets mag laten doen waar hij niet van houdt, maar dat u hem leert hoe hij actiever kan zijn. Een antwoord op deze simpele vraag kan helpen:

Wat doet uw hond graag?

 1. Houdt uw hond ervan om speeltjes te vangen? Perfect! Zoek een open ruimte ver weg van auto’s en wegen. Gooi uw hond een speeltje toe en beveel hem het te halen. Wanneer hij dit doet, beloon hem dan met een snack. Laat uw kampioen even op adem komen, en gooi het speeltje opnieuw. Verhoog de afstand geleidelijk aan.
 2. Graaft uw hond graag putten? Wat een prachtige activiteit! Hij kan putten graven op een strand, in een veld, of in een woud. Moedig uw hond aan door een verborgen schat aan te bieden!
 3. Houdt uw hond van springen? Als uw hond over een obstakel kan springen, laat hem dan vaak genieten van deze activiteit. Zo niet, bind een lege plastic fles met een snack erin aan een lage tak. Uw hond moet een beetje zweten om de lekkernij te vangen! Het is belangrijk om het laag genoeg te hangen zodat uw hond met een spring het doel kan bereiken.
 4. Houdt uw hond van zwemmen? Dit is een perfecte oefening om gezond en in vorm te blijven. Zwemmen in een rivier, meer of zee is de beste activiteit tijdens warm weer.

Alvorens de training te starten, moet u rekening houden met de leeftijd, de gezondheid en de kenmerken van het ras van de hond. Volg deze simpele aanbevelingen om ervoor te zorgen dat uw gekozen training uw hond geen schade toebrengt:

 • Geef uw hond voor de training 20 minuten om kalm zijn ding te doen, rond te lopen, en andere honden te ontmoeten.
 • Train uw hond niet in heet weer.
 • Train voor de maaltijden.
 • Voer uw hond niet eerder dan een uur na de training.
 • Neem steeds voldoende water mee voor uw huisdier tijdens een wandeling.
 • Stop met trainen bij de eerste tekenen van vermoeidheid of ziekte, vooral wanneer u wijzigingen aantreft in de bewegingscoördinatie van uw hond of een korte adem.

Het belangrijkste om te onthouden is dat fysieke oefening regelmatig en efficiënt moet uitgevoerd worden, zodat uw hond gezond en gelukkig blijft. Gebruik deze PetChart tabel om de tijd op te nemen die u elke dag spendeert aan training.

Stap 4: De leeftijd van uw hond

gezonde honden

eva_blanco – Shutterstock


Dit artikel is bedoeld voor gezonde honden die kampen met overgewicht. Als u een puppy of een oude hond in huis hebt, is het belangrijk om aanzienlijke wijzigingen aan te brengen in het gewichtsverliesprogramma, waarbij u rekening houdt met de leeftijd van het dier.

 • Gewoonlijk lijden gezonde puppy’s niet aan overgewicht, en hyperactieve spelletjes kunnen de correcte ontwikkeling van een groeiende belemmeren. Overbelast uw pup dus niet. En onthoud dat puppy’s meer voer nodig hebben dan volwassen honden: ze hebben 5 maaltijden per dag nodig die bestaan uit speciaal evenwichtig voer ontwikkeld voor puppy’s.
 • Oude honden vereisen ook een speciale trainingsmodus. Het is erg jammer dan de mobiliteit van een hond met de leeftijd afneemt door problemen met de cardiovasculaire -, ademhalings-. en hormonale systemen Velen merken ook op dat hun huisdieren problemen hebben met hun coördinatie, zicht, gehoor en oriëntatie. Maar leeftijd is niet alles! Oude honden kunnen ook gematigd genieten van actieve spelletjes die niet erg vermoeiend zijn.

Het voornaamste is het opvolgen van de aanbevelingen van uw dierenarts, en als de gezondheid van uw vriend ok is, speel dan samen enkele spelletjes!

Onthoud dat u het gewicht van uw hond steeds moet controleren onder toezicht van een dierenarts. Uw dierenarts kiest een perfect plan voor de training en een gezond dieet, rekening houdend met alle specificaties van uw hond.

Als u enige vragen hebt over honden met overgewicht, beantwoordt PetsExpert deze met plezier!

Leave a Reply